Αντώνη, Αντώνη, ποιος είναι ο Plantonis;
Γράφει: Πέγκυ Σπινέλη
Και έτσι ξαφνικά, μία ωραία πρωία, όλοι οι respected και in real life φίλοι μου, έκαναν share το profile και τα stories κάποιου account με το πολύ ευφάνταστο όνομα plantonis
Ο Αντώνης των φυτών, και πλέον της καρδιάς μας, είναι Κύπριος, ζει στη μεγαλούπολη Βουδαπέστη, αγαπά τη χλωροφύλλη και τα τετράποδα ενώ έχει βαλθεί να μας κάνει να ζηλέψουμε τη συλλογή των φυτών του αλλά και τις γνώσεις του. Με εντυπωσιακή συνέπεια και αξιοσέβαστες γνώσεις, ο plantonis καθημερινά μέσω instagram stories αλλά και μέσω των posts του, μας συστήνει φυτά, μας βοηθά να τα φροντίσουμε, να τα περιποιηθούμε, να τα αναπαράξουμε αλλά και μας ενημερώνει για εξίσου ενδιαφέροντα accounts, bloggers, καταστήματα και προϊόντα. Αν κι εσύ, το μόνο που προσβλέπεις σε αυτή τη ζωή είναι να εξελιχθείς σε ένα plant whisperer, ο plantonis είναι ο άνθρωπός σου. Τον ρωτήσαμε, μας απάντησε και τον αγαπήσαμε πιότερο.
Αντώνη, Αντώνη, ποιος είναι ο Plantonis;
Ο plantonis είναι το alter ego μου, ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, που βρήκε την digital έκφρασή του μέσα από το instagram account στο οποίο μοιράζομαι τα φυτά και τα ζώα μου. Όπως αυτή η αγάπη για την χλωροφύλλη και τα τετράποδα, μετρά πολλές δεκαετίες, πριν τη ψηφιακή επανάσταση.
Πώς, πότε, που και γιατί δημιουργήθηκε αυτή η ολάνθιστη περσόνα που κατακλύζει το IG timeline μας;
Η ιδέα για ένα «blogSpot» όπου θα ανέβαζα τα δικά μου βιώματα με τα φυτά και τα ζώα μου μετρά πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι το 50% μιας καλής συμβουλής, έχει τη βάση της στην εμπειρία, και αυτή την εμπειρία ανέκαθεν ήθελα να μοιραστώ. Η ευκαιρία όμως ήταν η κορωναϊκή καραντίνα. Κατά τη διάρκεια του lockdown είχα την ευκαιρία και τον χρόνο να δημιουργήσω τον λογαριασμό. Είσαι -αυτό που ακούς να λαλούσιν- σπουδαγμένος γεωπόνος; Δεν είμαι Γεωπόνος όχι. Έχω μελετήσει όμως πολύ. Επίσης τα μαθήματα Βοτανολογίας και Παρασιτολογίας που παρακολούθησα σε πανεπιστημιακό επίπεδο σίγουρα με βοηθούν να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα καλύτερα.
Πώς προέκυψε η τόσο μεγάλη αγάπη για τα φυτά;
Η αγάπη για τα φυτά/ζώα δεν προέκυψε. Υπήρχε από πάντα. Πολύ μικρός θυμάμαι να ξοδεύω ατελείωτα απογεύματα στον κήπο. Η περιποίηση, αναπαραγωγή, η ευμάρεια τους, αλλά και το αίσθημα ευθύνης προς αυτά, είναι κάτι που γνώρισα από πολύ νωρίς. Με πόσα φυτά και πόσα τετράποδα συζείς στο διαμέρισμά σου; Ποτέ στη ζωή μου δεν μέτρησα πόσα φυτά έχω, πειραματίστηκα όμως με πολλά είδη. Όσο για τα ζώα, υπήρξε φορά, εκείνο το εμβληματικό και αξιομνημόνευτο Πάσχα του 2015, όπου στο διαμέρισμά μου είχα τα δικα μου ζώα, χελώνες ξηρας και νερού, αμφίβιους βατράχους «pacman», σαύρες, ενυδρείο, παπαγάλο, το τεράστιο σκυλί μου, και σαν να μην μου έφταναν αυτά, πρόσεχα και τα σκυλιά μιας φίλης για 10 μέρες! ΠΑΝΔΑΙΜΟΝΙΟ!
Δίνεις ονόματα στα φυτά σου;
Ονόματα έχουν μόνο 4, τα πιο μεγάλα και επιβλητικά. Όταν πηγαίνεις διακοπές ποιος προσέχει τα φυτά σου; Ευτυχώς η αδελφή μου, καλοί φίλοι αλλά και οι γείτονες, με μεγάλη προθυμία τα αναλαμβάνουν. Εννοείται πως πάντα βέβαια φεύγω «με τη ψυχή στο στόμα» . Αξίζει να αναφέρω ότι η αγάπη για τα φυτά είναι εξαιρετικά κολλητική, αφού οι προαναφερθέντες έχουν πλέον τις δικές τους συλλογές, χεχε!
Ποιος είναι ο βαθμός αφοσίωσης που πρέπει να έχεις για να μπορέσεις να συντηρήσεις όλα αυτά τα φυτά; Θα έλεγα ότι μετά από 5-10 γλάστρες η διαφορά είναι πλέον στην ώρα περιποίησης που χρειάζεσαι, ειδικότερα όταν αρρωστήσουν. Η καθημερινή βόλτα «από πάνω τους» όμως, την οποία εγώ συνδυάζω με τον πρωινό μου καφέ, είναι απαραίτητη.
Πιστεύεις πως τα φυτά ακούν και ανταποκρίνονται;
Τα φυτά σίγουρα δεν ακούν ή για να είμαι ακριβολόγος, δεν αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τα δικά μας μέτρα. Σίγουρα όμως υπάρχουν ερεθίσματα, όπως το ηλιακό φως που τα διεγείρει. Αν δεις στο προφίλ μου, τα φύλα όντως κινούνται κατα τη διάρκεια της μέρας ανάλογα με την θέση του ήλιου.
Τα φυτά είναι η νέα εμμονή του instagram. Είναι trend και θα περάσει θαρρείς;
Η εμμονή με τα φυτά, δεν περνά- σου το υπογράφω, νομίζω πως είμαι ζωντανή απόδειξη. Το «trend» βέβαια υποκινήθηκε σίγουρα από το ότι εν καιρώ καραντίνας ανα τον κόσμο τα φυτώρια έμειναν ανοιχτά! Γενικότερα θεωρώ ότι τα ανερχόμενα πλέον προφίλ έχουν ως θέμα την επίδειξη τεχνογνωσίας και δεξιοτεχνίας. Είναι η εξέλιξη θαρρώ του “έχω λεφτά και αγοράζω/κάνω «lifestyle/fashion blogging»”. Δεν πιστεύω στα φυτοHauls -την επίδειξη των φυτών που μόλις αγόρασες, η οποία τάση είναι πολύ trending αυτή τη στιγμή και ο λόγος κυρίως είναι στο ότι η πραγματική μαγκιά είναι στο να τα συντηρήσεις.
Ποιο είναι το επόμενο φωτογενές φυτό που θα κάνει καριέρα στο IG; Μετά το Ficus Lyrata και το Pilea Peperomiodes, ποιο έχει σειρά;
Οι μονστέρες «albo varegata» και τα «thai constellation» έχουν τη ψήφο μου, καθώς και αρκετά φιλόδενδρα όπως είναι το «orange prince», ή «pink princess» ή και πολύ σπάνια «ringOfFire». Αυτά είναι μόνο μερικά από τα είδη που παράγονται αυτή τη στιγμή στην Ασία σε «ιστολογική καλλιέργεια», οπότε σύντομα θα βρίσκονται, φωτογραφίζονται και ποστάρονται παντού!
Ποια φυτά θα πρότεινες για το σπίτι μου στη Λευκωσία;
Για το σπίτι στη Λευκωσία, προτείνω για εσωτερικό χώρο εύκολα φυτά όπως είναι ο Πόθος (epiprenum aureum), ο Μανόλης (syngonium), τα philodendrons (monstera για παράδειγμα), τα anthuriums, ενώ για να συμπληρώσεις μια ωραία συλλογή σου εισηγούμαι ένα «stringOfHearts». Για εξωτερικό χώρο, οι κάκτοι και τα παχύφυτα είναι τα αγαπημένα μου. Όλα αυτά τα φυτά είναι πολύ εύκολα στην συντήρηση αλλά και στην αναπαραγωγή τους, έτσι μπορείς να τα μοιραστείς με φίλους!
Ποια φυτά θεωρείς πως ταλαιπωρούνται απίστευτα στην Κύπρο;
ΟΛΑ! Το καλοκαίρι με τα συχνά κύματα καύσωνα, ακόμα και οι κάκτοι μου υποφέρουν. Θέλω να μου πεις τουλάχιστον τρεις παρωχημένους urban legends αναφορικά με την φροντίδα των φυτών που θα πρέπει οι άνθρωποι να σταματήσουν να κάνουν. Αφού μιλάμε για κάκτους, τους οποίους διατηρούμε κατα προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους, χρειάζονται χώμα που αποστραγγίζει γρήγορα, ενώ απαιτείται και συχνό πότισμα! Επιπλέον, ένας άλλος πολύ διαδεδομένος urban legend, αφορά στο φως. Δεν υπάρχουν φυτά που μεγαλώνουν σε «χαμηλό φως». Πολλά είδη αντέχουν σε συνθήκες χαμηλής φωτοέκθεσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά όλα τα φυτά χρειάζονται ηλιακό φως (όχι απαραίτητα απευθείας) για να αναπτυχθούν. Τέλος, εάν το φυτό σου χρειάζεται υψηλή υγρασία, ο τρόπος να του την προσφέρεις, δεν είναι το απευθείας ψέκασμα στα φύλλα του μερικές φορές την ημέρα. Αυτό ανεβάζει την υγρασία για μερικά λεπτά μόνο, κάνοντας όμως το φυτό πιο ευάλωτο σε παράσιτα καθώς και σε βακτηρίδια/μύκητες που αρέσκονται στο υγρό στοιχείο και όχι απαραίτητα στην περιβαλλοντική υγρασία. Εάν όντως πιστεύεις ότι οι άλλοι παράγοντες που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη του φυτού είναι καλυμμένοι, υπάρχουν ειδικά μηχανάκια παραγωγής σωστής εναέριας υγρασίας στο παζάρι! Good luck!